Santoku nazis
Visgaršīgākā maize Mežciemā tiek pārdota vienā no briesmīgākajiem pārtikas veikaliem Beta. “Tava” saldskābās formas maize, ko ražo Jēkabpils novada maizes cepēji SIA „Dona.” Jums varbūt liekas, ka es pārtiku pērku tikai no piegādātājiem Francijā vai Itālijā, bet nē. Sākoties jaunai RIMI veikalu tīkla lojalitātes kampaņai, es pie sevis nodomāju – gribu virtuves šķēres, komplektu garšaugu smalcināšanai un… santoku nazi.
Ar virtuves šķērēm es taisīšu Julia Child slavenās grāmatas pēdējo recepti – atkauloti pīli, vai vismaz falenopšiem un virtuves lietām būs katram savs rīks. Garšaugu smalcināšanas rīks man noderēs pētersīļu mērces pagatavošanai, kura man tik ļoti garšo pie dažādiem gaļas ēdieniem un sievasmātes gatavotiem pelmeņiem. Bet kāda velna pēc un ko var darīt ar santoku nazi?
Santoku nazis radies Japānā. Vārds „Santoku” nozīmē trīs naža labākās funkcijas: ideāli piemērots produkta sagriešanai šķēlītēs, sagriešanai gabaliņos un kapāšanai. Naža asmens veidots tā, lai pie tā nepielīp pārtika. Šādu paskaidrojumu šim nazim dod kampaņas organizētāji, bet kāda gan tam ir atšķirība no parasta virtuves naža?
Santoku nazis nav nekas cits, kā japāņu versija par šefa nazi. Bet ar austrumu kultūras un uzskatu piesitienu. Naža asmens un rokturis ir speciāli izstrādāts, lai kopā darbotos harmoniski – perfekta svara un izmēru attiecība. Šis japāņu nazis ir piemērots šefa naža vietā cilvēkiem ar mazākām rokām, jo atšķirībā no tā, Santoku nazis ir vieglāks, plānāks un īsāks.
Santoku nazis ir ļoti piemērots dažādām darbībām ar dārzeņiem, bet RIMI variants ir izteikti no lētā gala. Ārzemju interneta veikalos tipiskā šāda naža cena ir sākot no 50$. Bet lai arī kā, pirmais ko paņēmu pēc uzlīmju sakrāšanas bija tieši šis nazis.
Santoku naža asmenim ir nepieciešama speciāla kopšana. To nav ieteicams mazgāt trauku mazgājamā mašīnā un neiesaka ļaut tam nožūt pašam. Kā arī parastā asināšana var sabojāt tā asumu.
Nevienam traukam nav jāļauj nožūt pašam! Visus traukus ir tikai normāli paņemt un uzreiz pēc nomazgāšanas noslaucīt ;)
Trauku mašīnā / nožūt ir aktuāli tikai tad, ja nazim pa vidu ir plāksne no Carbon Steel, kas rūsē. RIMI nazim tādas nav, līdz ar to tas ir parasts nazis Santoku formā.
Rekur visi pērk labos japāņu nažus (es arī): http://www.japanesechefsknife.com/TenmiJyurakuSeries.html
(Japāņi eiropiešu Chef knife cauc par Gyuto)
teikšu kā ir – tas nazis neko daudz no parasta griežamrīka neatšķiras. labākā firma ir FISKARS.
Nevienu labu nazi nav ieteicams mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, bet gan uzreiz pēc lietošanas nomazgāt un nosusināt dvielī.
Viena no pamatatšķirībām japāņu nažiem ir tas, ka tajos tradicionāli izmanto daudz cietāku metālu – tam ir vairākas priekšrocības: naža asmens ir plānāks, nazi var uzasināt asāku (mazāku leņķi), nazis ilgāk šo asumu saglabā. Trūkumi: cietais metāls ir trauslāks (līdz ar to var gadīties, ka nepareizi lietojot atlūzt asmeņa šķemba vai arī nazi nometot uz flīžu grīdas tas, mazticams gan, var salūzt gabalos) un sakarā ar to, ka metāls cietāks un leņķis mazāks, tas arī ir grūtāk asināms iesācējam (bez labām galodām nemaz nav vērts sākt).
Konkrētais nazis ir gatavots no rietumos raksturīgā tērauda markas un tam ir rietumu tipa rokturis.
Par un ap japāņu (un virtuves/šefa nažiem kā tādiem) nažiem kā tādiem un to kopšanu:
http://zknives.com/knives/kitchen/misc/usetype/all/index.shtml
P.S. Man gan šķiet, ka Gjoto (Gyoto 牛刀) ir šefa naža analogs :)
Aleksej, ļoti izsmeļošs komentārs. Stulbs jautājums, bet cik ļoti tu esi nažos iekšā? Vienkārši interesents, kolekcionārs, pavārs vai tirgotājs?
Drīzāk jau sauktu sevi par vienkārši interesentu. Ja būtu brīvi līdzekļi, kļūtu par virtuves nažu kolekcionāru. :) Pagaidām “kolekcija” aprobežojas ar tiem pašiem gandrīz katra latvieša virtuvē esošajiem RIMI/MAXIMA akciju nažiem, dažiem vēl no padomjlaikiem mantotiem nažiem, paša pirktajiem lētā gala (raugoties no viedokļa, ka vidējās klases naži cenā sākas no ~50Ls) Fiskars nažiem, sievas sadabūtajiem Tupperware nažiem un zviedru Mora šefa nazi http://www.frosts.se/ .
Man ļoti patīk asināt nažus – tādēļ arī tā vairāk par tiem interesējos. Protams, arī šo to mēdzu pagatavot, ar labiem instrumentiem arī gatavošana uzreiz raitāk sokās :)
Starp citu, lūk vēl viena tēma par nažiem un asināmajiem (ar manu piedalīšanos, protams): http://www.boot.lv/forums/index.php?/topic/115140-nazhi-un-asinaamie/