Kulinārijas blogi augustā
Franču mākslinieks Maurīcijs Vlaminkis ir teicis, ka labs mākslas darbs ir kā labs ēdiens: to var baudīt, bet ne izskaidrot. Arvien vairāk un vairāk latviešu valodā parādās kulinārijas blogi, kas tomēr mēģina šo baudu izskaidrot. Daži to dara ar skaistām bildēm parādot procesu ļoti detalizēti, citiem svarīgākais ir galarezultāts, bet ir arī tādi kuriem tīk tikai par to runāt. Došu nelielu ieskatu augusta devumam šajā jomā.
Ceptas cukīni ripiņas ar tomātu un sieru
„Absolūts ēd” piedāvā pavisam vienkāršu recepti no cukīni, tomātiem un siera. Man jau kopš bērna kājām ir palikusi prātā garša, kur kabači tika sautēti kopā ar tomātiem un sīpoliem, kā arī tagad mājās populārākais ēdiens ir kabaču, konservētu pupiņu un tomātu zupa. Augustā visi pārsvarā raksta par viegliem dārzeņu ēdieniem, kā arī „Absolūts ēd” blogā daudz ir par konservēšanu un tieši šeit uzzināju kas ir jalapeno. Interesanta recepte ir banāni ar bekonu un māruktiem.
Zirņi ar rīsiem ir visai netipisks savienojums mūsu vēderiem, bet izskatās un noteikti garšo lieliski. Un kas tik tur priekš garšas kārpiņām vien nav – kurkums, sinepju sēklas, fenheļa sēklas, koriandra sēklas, ķimenes, kanēlis, krustnagliņas un kajenes pipari. „Kā man patīk ēst” augustā piedāvā dažādus risinājumus lēcam, gan ar kabačiem, gan kāpostiem. Ja jums patīk krišnaītu virtuve, tad šajā blogā iespējams uzzināt kā gatavo koftas un sabdžī.
Ja kāds no kulinārijas blogiem pieiet ēdienu fotografēšanai nopietni, tad viens no tiem ir blogs „Receptes ar podziņu.” Zupa no kolrābjiem ir īsts ziemai gatavošanās ēdiens, jo, piemēram, C vitamīns kolrābjos ir pat vairāk nekā citronos vai apelsīnos. Blogā var uzzināt kā jāpagatavo un kā izskatās padomju laiku klasika falšais vēzis un džems no gurķiem un piparmētrām.
Manai sievai sanāk superīga soļanka un patīk lasīt sēnes. Viens no retajiem vīriešu kārtas pārstāvis no „Foto Receptes” ir publicējis kārtīgu gavēņa ēdienu – sēņu soļanku. Ar neiztrūkstošiem katras pagatavošanas epizodes kadriem, negantiem paskaidrojumiem un kaķi. Vēl pie viņa var uzzināt ko darīt ar saldo kartupeli, vai kā pagatavot veselīgus čipsus.
Grāmatā „Zem Toskānas saules” daudzi saldie ēdieni tika gatavoti pavisam vienkārši – sagriez augli uz pusēm, pārlej ar vīnu un… gatavs. Itāliski vienkārši. „Maltīte” blogā bez aprikozēm un baltvīna šai primitivo lietai ir vajadzīga kanēļa standziņas un vaniļas cukurs. Otra lieta kas raksturo augustu lielāko daļu kulinārijas blogus ir sēnes. Galdā tiek celts gaileņu risoto, gaileņu zupa un kartupeļu sacepums ar gailenēm.
„Kolēģe Laura teica, ka šī ir vislabākā kūka, ko viņa ir ēdusi. Un es, liekot roku uz sirds, saku – tiešām garšīga kūka, kā reiz dzimšanas dienai atbilstoša.” Tāda ir šī valriekstu tarte. Uwas blogā var uzzināt arī par citām saldām lietām (šokolādes kūku, šaha rūtiņu cepumiem) un oleni. Kas ir olenis? Izrādās, ka virtuves lapas avīzēs un žurnālos lasa arī tie, kas paši virtuvē jūtās kā zivis ūdenī.
Baziliks.com aktīvi iesāka rakstīt par dažādām bazilika izpausmēm virtuvē un citur, bet nu jau blogs ir pārvērties par kārtīgu un interesantu kulinārijas blogu. Bez vēja kūkām tur ir atrodami padomi par auksto zupu, ogu saldēšanu un daudzi citi kulināri sīkumi. Pavisam svaiga un garda varētu būt siera zupa ar dārzeņiem.
Garšīgs augusts!
Šodien tapa eksperiments – “Sēņu soļanka”, jo vakar beciņas sagūla kurvjos gana daudz… Iznāca ļoti gardi! Pat kungs, kas manus eksperimentus virtuvē uztver skeptiski, ar paceltu īkšķi apstiprināja, ka zupiņa ir urrrā! :)