www.signis.lv

skrienu, lasu grāmatas, ēdu mājās un vēl simts un viena lieta

Suši

02/12/2010 iekš ēst gatavošana

Nesen vienā mājas ballītē mani pārsteidza sievietes biklums virtuvē. Tas nebija klasiskais meiteni pārņēmušais slinkums, ieraugot vīrieti ar priekšautu. Tā nebija arī gēnos ierakstītā nespēja pagatavot ko vairāk par ceptu olu. Rīsi jau bija novārīti, pusstundu viņa vēroja kā es to daru, uz nori lapu iepakojumu viss latviešu valodā pat uzrakstīts. Bet, kad pienāca viņas kārta, tad nē – tas ir tik garšīgi, ka es to nemācēšu pagatavot!

Protams, japāņiem suši gatavošana ir gandrīz vai māksla, kuras apgūšanai pavāriem vajadzīgi vairāki mēneši un tā pat kā samurajiem – liela pašdisciplīna. Tas gan būtu izskaidrojams ar suši nesaskaitāmiem veidiem, nevis sarežģītību. Kā arī ar to, ka japāņi ir perfekcionisti. Viņiem ļoti svarīga ir ne tikai garša, bet arī izskats. Ēdot dažādos suši, pa vidu tiek ēsts gari – marinēta ingvera sakne. Tās garša atsvaidzina muti nākamā suši gabaliņa garšai un ļauj jēlās zivs nianses izbaudīt pilnībā. Un restorānā suši procija ir kā neliels mākslas darbs. Viss izkārtots harmonijā un katrs gabaliņš ir pilnīgi simetrisks un pildījums perfekti vidū. Japānā būt par suši pavāru ir liels gods, lai arī par suši rašanās vietu tiek uzskatīts ceturtais gadsimts pirms mūsu ēras Ķīnā.

Mājās var lielāku uzsvaru likt uz suši kulināro vērtību un pievērt acis uz vizuālo. Tas nekas, ka vajadzīgas tik daudz svešas un sarežģītas sastāvdaļas un ēsts tiek ar irbulīšiem. Bet ar suši ir kā ar bitēm. Kāds to spēj novērtēt un nekad neatsakās no iespējas to baudīt, bet kādu pārņem šausmas jau tikai ieraugot ēdienu, kas jāuzņem izmantojot irbulīšus. No maniem četriem bērniem viens par suši krīt un ceļas, bet pārējiem tas neizraisa nekādu interesi. Pie tam, mans suši bērns labprāt ēd tikai visvienkāršāko variantu – maki suši ar mazsālītu lasi. Bet šeit ir tik daudz dažādu mājās izveicamu variantu. Maki suši var pildīt ar svaigu gurķi, avokādo vai abiem diviem vienā suši ruletītē. Garneles iet labi kopā ar Filadelfijas vai kādu citu mīksto sieru.

Vienkāršu suši, vai precīzāk vienkāršu maki suši pagatavošana. Ir nepieciešami rīsi. Tiesa, speciāli suši rīsi ir padārgi, vai arī īpaši nesaspringt – un nopirkt makam draudzīgos Valdo rīsus, kas paredzēti risotto un suši gatavošanai. Pēc novārīšanas tos sajauc ar suši su (rīsu etiķis, samaisīts ar sāli un cukuru). Jāsanāk tādiem viegli skābeniem rīsiem. Jūras aļģu (vai nori) lapu ar spīdīgo pusi uz leju uzliek uz bambusa paklājiņu un drusku apslaka ar ūdeni. Vienā pusē izkārto rīsus plānā kārtā un tiem pa virsu liek pildījumu. Sarullē (sāk no puses, kura ir ar rīsiem un pildījumu) un ar asu nazi sagriež gabaliņos. Notiesā, pamērcējot sojas mērcē, samaisītā ar vasabi un pirms nākamā gabaliņa uzkož pa marinēta ingvera sloksnītei. Protams, katrā no šiem posmiem ir neskaitāmas nianses, bet mājas apstākļos nav jākautrējas no brīnumgardā visvienkāršākā varianta, lai iepriecinātu viesus ar paša rokām pagatavotu austrumu eksotiku.

8 komentāri pie “Suši”

  • michux
    05/12/2010 12:24

    p.s. iekš Stokman Blue Dragon sushi rīsi ir uz pusi lētāki nekā Rimi, un lētāk nekā uz Lienes ielas un Jāņa Asara ielas krustojumā esošajā specializētajā veicītī.
    Vismaz pirms kāda 1/2 gada tā bija :)

  • Anne
    06/12/2010 18:37

    Signi, tas nebūs par tēmu, bet varbūt tu vari man ieteikt kādu labu mūziku? Vieglu,baudāmu, tādu,ar kuru kopā var ēst labas maltītes un piedzert klāt debešķīgu vīnu?

  • signis
    07/12/2010 08:26

    Līdzīgi kā pagājušo gadu (http://www.signis.lv/dziesmas-2009/), arī šogad būs šajā gadā savākto dziesmu apkopojums. Bet tu padevi labu ideju – mēģināt atrast un apkopot tieši tādas priekš ēšanas piederīgas.

  • asmo
    07/12/2010 11:12

    Es mājās esmu nonācis pie secinājumu, ka suši ir jāliek klāt filadelfijas siers obligāti, tas cilvēkiem labāk garšo. Nekad neesmu mācējis nopirkt gatavu avokado, man tā ir reāla laimes spēle. Par lasi man labāka liekas mazsālīta forele. Šad tad vizuālajam izmantoju arī ikrus.

    Lauku ļaudis uzskata suši par mānīšanos, kuras rezultātā tev ir iebarots daudz rīsu ar sojas mērci :)

  • signis
    07/12/2010 11:28

    Par avokado ir tā, ka RIMI tipa veikaliem viņi avokādo sezonā ir pērkami, bet pārējā laikā pilnīgi garām. Kad ir avokādo sezona ir grūti noteikt, jo mainoties piegādātājiem mainās arī avokado izcelsme un attiecīgi sezona. RIMI avokado nevar pirkt. SKY avokado var dabūt par nesamērīgu cenu, bet vienmēr labus un atkal sezonas laikā arī cenai nav ne vainas. Man šķiet ka šobrīd priekš SKY avokado ir sezona. 0.30-0.40Ls par nelielu labu avokado ir vērts maksāt.
    Bet suši jau vajag tādu mazāk gatavu avokado.

  • asmo
    08/12/2010 10:07

    Tā ir Rimi man tikai vienreiz izdevās nopirkt labus avokado, Stoķītī gan cik ir pircies bijuši labi.

  • ines
    08/12/2010 11:12

    par avokado.

    tā gatavību var pārbaudīt viegli iespiežot uz tā augšdaļas pamatnes, ar kuru tas bijis piestiprināts pie koka.
    ja iespiežas samērā viegli – avokado jābūt labam.

    un ja netiek apēsts viss uzreiz [kas, manā gadījumā, ir retums]un grib, lai avokado nebrūnē – tajā jāatstāj serdes kauls. tāpat arī taisot gvakamoli – to uztaisot – ieliek tajā kaulu un krāsa nemainīsies.

  • agnese
    13/12/2010 23:58

    es būtu kā tā sieviete – no suši taisīšanas beidos. Pēdējā laikā tie ļoti iegaršojušies, un ik pa laikam gribas mājās uztaisīt un izbaudīt – ne tikai ēšanas procesu, bet pagaidām tas vienmēr beidzas ar RIMI gatavotajiem suši, jo tomēr ir bail no neveiksmes :D
    ..bet es noteikti saņemšos – one day (jāiekļauj būs 101 lietas sarakstā)

Atstāt komentāru

-