Pasta
29/12/2008 iekš ēst gatavošana
Farfalle, spaghettini, pappardelle, anellini, ravioli, lanterne, taglierini un vēl, vēl neskaitāmi nosaukumi. Lielie gliemežvāki, tauriņi, mazās drīksnas, zvaniņi, dvīņi, ūsas, stangas un vēl, vēl tik dažādi un daudznozīmīgi nosaukumu tulkojumi. Itāļu populārākais ēdiens un ikdienas ēdiens. Lai arī liekas tik vienkārši – ūdens, olīveļļa, sāls un pāris minūtes, bet katrs itālis zina, ka pastas gatavošana prasa īpašu uzmanību un rūpes.
Dodu jums no kādas pavārgrāmatas iegūtus desmit zelta baušļus pastas gatavošanā.
- Pērc labas kvalitātes itāļu pastu, vai gatavo to pats.
- Izmanto lielu katlu pilnu ar ūdeni.
- Nekautrējies dāsni piebērt ūdenim sāli.
- Uzvāri ūdeni un ļauj tam vārīties.
- Maisi pastu bieži. Ja to nedarīsi, tā salips.
- Uzņem laiku no brīža, kad ūdens atkal sācis vārīties.
- Neblandies apkārt. Itāļiem ir teiciens gli spaghetti amano la compagnie – spageti mīl kompāniju.
- Uzreiz nolej ūdeni, bet ne pilnībā visu.
- Mērcei un uzsildītam traukam jābūt jau gatavam.
- Ēd. Vienīgais brīdis kad Itālijā cilvēki stāv klusu, ir tad kad šķīvis ar pastu ir galdā.
Bon appėtit!