Julie & Julia
2002. gada 25. augustā kāda vienkārša meitene, sekretāre lielā kooperācijā, uzsāka nebijušu lietu. Viņa paņēma populāru pavārgrāmatu un katru dienu, veselu gadu pēc tās gatavoja. 365 dienas, 524 receptes, maza apartamenta virtuvē. Nebijušu tajā ziņa, ka par to visu viņa rakstīja blogu. Nebijušu tajā ziņā, ka viņa par šo visu uzrakstīja grāmatu. Nebijušu tajā ziņā, ka šogad iznāks par to visu filma. Par viņām abām.
Viena no viņām, Julia Child pēc kara apprecējās ar puisi, kurš bija pavadījis Parīzē jaunības trakumu, un kad viņš, jau kā valdības pārstāvis, tur tika nosūtīts strādāt, viņa jauno sievu piemeklēja kulinārijas atklāsme – dēļ pirmās īstās franču maltītes Ruānā ar austerēm, sole meunière un pāris pudelēm vīna. Jau atpakaļ Amerikā, viņa bija tā, kas sešdesmitajos gados iepazīstināja, ar grāmatu un televīzijas šovu palīdzību, vienkāršos amerikāņus ar franču virtuves gudrībām. Viņa ir sarakstījusi tādas grāmatas kā – The French Chef Cookbook, Julia’s Breakfasts, Lunches & Suppers, Baking with Julia, un arī pašu populārāko un pirmo – Mastering the Art of French Cooking.
Julia Child ir tā, kas aizsāka visu šo mūsdienās tika aktuālo un populāro slavenību pavāru lietu, viņa parādīja cik vienkārši ir televīzijā gatavot, cik vienkārši ir pagatavot ēdienus kuriem pat nosaukumu nevar izrunāt, un nebūt obligāti ir jādodas uz Franciju, vai dārgu restorānu, lai pēc vakariņām varētu nobaudīt chocolate ganache.
Otra no viņām, Julie Powell, tagad var darīt savu darbu tērpusies pidžamā. Bet pirms daudziem gadiem, būdama par vecu teātrim, par jaunu bērniem, un par skarbu jebkam citam, viņa sev meta izaicinājumu, kā pati saka, riskējot ar laulībām, darbu un kaķu labsajūtu. Viņa radīja Julie/Julia projektu, kur pēc Julia Child pavārgrāmatas atkārtos visas receptes gada laikā.
Viņas blogs vai projekts kā pirmo maltīti publicēja Bifteck Saute au Beurre, Artichauts au Naturel avec Beurre au Citron, Riz Naturel. Viņa visu procesu un rezultātu ļoti vienkāršoja – parasts uz pannas cepts steiks, artišoki ar citronu sviestu garšoja kā citronu sviests un lai arī tas ir bijis viņas otrais artišoks mūžā, viņa varot apgalvot, ka veģetāriešiem artišoks ir tas pats, kas omārs visiem pārējiem. Plus, protams, rīsi naturālie.
Blogs ātri ieguva milzīgu popularitāti, jo meitene rakstīja interesanti un humorīgi, kaut vai joks jau otrajā dienā, par to, ka pēc gada viņa noteikti būs kā kulinārijas moceklis Paul Prudhomme, kurš ir 177 kilogramus smags šefpavārs-slavenība ar savu restorānu un pavāru šovu. Pēc šī bloga tekstiem tika radīta arī grāmata – Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen.
Un filma Julie&Julia ir visu ēst gatavotāju lielākā gaidīšana šajā gadā. Oskaram nominēta režisore un scenāriste Nora Ephron, Meryl Streep kā Julia Child un Amy Adams kā Julie Powell. Divi patiesi stāsti pār kulināriju vienā filmā. Traileris ir jau apskatāms un pati filma drīzumā būs kinoteātros. Tev patiks.
uhh, tad nu ļoti gaidu filmu!! rullitis nudien bija apeteligs:)
[…] & Julia. Jau kādu laiku atpakaļ rakstīju par šo filmu, bet tā arī vēl nav nonākusi uz ekrāniem. Par blogeriem, pavāriem un ēdienu. […]
Vai kads zina,kada kinoteatri radis so filmu?Man liekas ka Parex Plaza to neradis,bet kads tad radis?