Humberta pieskatīšana
Vecais vīru pantiņš man neder. Dēls man ir, čūsku sitis un nositis esmu, kā arī kokus esmu stādījis gana. Jaunais varētu skanēt šādi: strādāt krogā, uzrakstīt grāmatu un vēl kādu dēlu. Pēdējos divus punktos man palīdzība nav vajadzīga, bet pirmajā vairs nav vajadzīga, jo 11. septembrī man būs tas gods strādāt „Pie Humberta” bārā. Atnāc paskaties kā tas izdosies.
Gribēšanu strādāt par kaut ko citu, vai vismaz pamēģināt, mani sakārdināja viena grāmata. Tajā kāds žurnālists uz gadu pieteicās pie cienījama šefpavāra par virtuves puiku. Pagājušā rudenī ierunājos pie paziņām par piestrādāšanu kādā Pierīgas restorānā un kādas picērijas īpašnieks gribēja, lai rūpējos par viņa jauno iestādījumu, bet zaudēja interesi, uzzinājis, ka varu to darīt tikai dažas stundas nedēļā. Humberts uzķērās uz tiramisu.
Un uzķērās pamatoti. Lai arī ko, bet tiramisu es taisu brīnišķīgu. Un tā nav uzpūtīga puišeļa lielīšanās. Par to liecina vairāki fakti. Pirmkārt. Manu sievu saldumi neinteresē, bet viņa ļāva Venēcijas lidostā pirkt nesamērīgi dārgu Marsalas vīnu, jo tas ir vajadzīgs priekš tiramisu. Otrkārt. Puiši, kuri daļu savas dzīves ir pavadījuši pasaulē mazākajā pilsētā un ēšana ir vienīgā bauda ( kas viņiem legāli pieejama) teica, ka es to taisot labāk nekā Romā. Treškārt. Cilvēks, kas vakariņās devies četros kontinentos, teicis, ka tas ir labākais tiramisu ko viņš ēdis. Ceturtkārt? Tagad gan būšu nedaudz uzpūtīgs un teikšu, ja nepasteigsies, tad ap septiņiem sestdien no tiramisu nekas nebūs palicis pāri, jo aiz bāra letes stāšos es piecos vakarā.
„Pie Humberta” ir forša vieta grāmatu mīļotājiem. Vīna glāze, kafijas krūze un kāda grāmata tevi viens divi aizvedīs citā pasaulē. Ir gan jaunas grāmatas no dažām izdevniecībām, gan tādas kuras lielajās grāmatnīcās vairs nevar dabūt. Piemēram, man viens draugs speciāli gāja uz kaut kādu izdevniecību–dzīvokli, lai dabūtu Bukovska „Sievietes,” bet Humberta plauktos stāv gan šī, gan „Holivuda.” Tā pat ir vesels plaukts ar „mājas grāmatām.” Sestdienas vakaros spēlē tur свинтус. Visi kas spēlējuši ir stāvā sajūsmā, bet man nav nemazākās sajēgas kas tas ir. Kāršu spēle kaut kāda.
Tā nu reizē ar tiramisu, „Pie Humberta” uz to dienu nogādāšu arī savu ēdienu grāmatu klāstu. Kā nekā, vienīgā kulinārijas grāmata kas Humbertam bija, tieši man tika uzdāvināta. Nav jau, protams, nekādu šedevru un bibliogrāfisku retumu, bet pats par tām priecājos un grāmatplaukts stāv goda vietā. Starp citu, gadījumā ja tev ir grāmatas, kuras tu vairāk negribi redzēt savā sabiedrībā (bet izmest saprotamu iemeslu dēļ nespēj), tad droši nes tās sev līdzi – saliksim plauktos un parādīsim visiem. Arī dumjās. Varbūt atradīsies kāds, kas grib izlasīt tieši to grāmatu.
Ja nu gadījumā tevi neinteresē ne vīns, ne tiramisu, ne parastas grāmatas un pavārgrāmatas īpaši nē, tad pilnīgi nejauki 11. septembrī mans vārds, kurš nav iekļauts kalendārā, ir ņemts un nedaudz iekļauts. Šis nav uzaicinājums, jo 13. septembrī pie tam es palieku arī 33 gadus vecs un savas dzimšanas dienas man nepatīk. Skarbi.
Huh. Es arī gribu, var?
Reklāmteksts padevies brīnišķīgs, pat žēl, ka nebūšu Rīgā tai laikā :), tikai tā bilde – fakts, ka pavārs aplaiza virtuves piederumus, apetīti gan neveicina.
Atzīšos, es esmu tas, kas gaja pirkt “Sievietes”. Un arī Signim nopirku pašam savu eksemplāru (naudu gan joprojām nav atdevis, jo pielīmētā lapiņa pie datora pazuda :) )
Mēs ar kundzi būsim klāt jau ātrāk, lai ieņemtu rindu un vietu pēc gardā TI RA MI SU!!!
Slavējis esi daudz savu tiramisu, bet pie pagaršošanas tā arī neesmu tikusi :( Cerams,ka ar Portnovu neko sestdien nenokavēsim un tiksim pie kādas porcijas :)
Žēl, nebūšu LV tajā laikā.
P.S. Tikai nedod dzert nevienam no manas glāzes ;)
Jau iepriekš apsveicu vārda un otrā svinamā dienā!
Labprāt peivienotos, tas noteikti būs interesanti, taču mazliet svinama tā diena arī man! Tad nu citu reizi! Lai viss pa feino!
Mēs arī būsim, bet ir klusa cerība, ka mūsu ilūzija par to, ka labāko tiramisu taisām MĒS, tomēr netiks sagrauta :) Bet ja nu tomēr, tad būs iemesls pie Tevis pieteikties kursos!!
Beibe, ja jau pavārs ēd to ko pats taisījis, tad jau nekas citiem neēdams tas nav. Un matai nav ko iet zudumā.
Taisni vai žēl, ka pogas vēl neesmu uzbūrusi, tā varētu iet ar visām pogām =)
Bija tieši tik gards cik labi saslavēts! Paldies :]
Paldies visiem kas ieradās @Pie_Humberta, ēda tiramisu un teica ka garšīgs.
Haha, tiramisu un vīns? Tu kaut ko jauc :) Es taisu labāko tiramisu. Skatos ka esmu jau trešais ar šādām ilūzijām :D :D :D
Es pat sarakstījos ar Annu Volpi lai precizētu dažādas lietas ;)
Tiramisu sastāv no vīna. Par vīna vai nevīna uzdzeršanas pareizumu ēdot tiramisu man nav vispareizākais viedoklis.
Starp citu, varētu uztaisīt kādu pasākumu, kur tad visi iedomīgie, pašpārliecinātie taisītāji samērītos un apmainītos viedokļiem. Man VomFass piešķīris divus tiramisu pielietojamos alkoholus Amaretto un Sherry Cream, kurus vajadzētu pārbaudīt.
Ko Anna Volpi labu teica?
Signi, neņem ļaunā, tas bija sarkasms (joks)! :D
Bet orģinālajā tiramisu receptē nekāda vīna nav gan, http://www.annamariavolpi.com/tiramisu_le_beccherie.html
Te vairāk par tiramisu vēsturi, tur ir links uz lielisku rakstu: http://sapnis.com/2010/01/05/tiramisu/
Rakstu izlasīju. Tiešām interesanti. Būs jāpamēģina arī šāds variants.
Tā laikam ir, ja pavārs pats neēd, tad pat aizdomīgi, bet es par kopīgo virtuves priekšmetu aplaizīšanu par tēmu “elementāras higiēnas prasības”.
Kā saucas tā grāmata par žurnālistu virtuvē? Izklausās interesanti. Dažreiz sagribās pamēģināt par bārmeni vai virtuvē.
Un skaidrs, ka Tiramisu jābūt vīnam.
Heat – http://www.amazon.com/Heat-Adventures-Pasta-Maker-Apprentice-Dante-Quoting/dp/1400041201