Kulinārijas blogi septembrī
Kāds anonīms asprātis uzskata, ka recepte ir instrukcija, kā gatavot no sastāvdaļām, kuras tu esi aizmirsis nopirkt, izmantojot rīkus, kuri tev nav, lai pagatavotu ēdienu, kuru pat suns neēstu. Nezinu vai kulinārijas blogu rakstītāji savus gatavotos ēdienus ēd paši vai izbaro suņiem, bet septembrī, sasodītie ķirbji, ir ko redzēt.
Spageti ar citronu, ķiplokiem un pesto
Esiet sveicināti svētā Ķirbja baznīcā. Ilgi meklēju „Absolūts ēd” septembra devumā kaut ko, kas no ķirbja būtu tik tālu, cik es no mēness. Un atradu. Viena no vienkāršākajām pastas receptēm, bet ar akcentu – citrona miziņu. Starp citu, Jamie Oliver fani Maksima veikalos var tikt pie dažādiem, viņa vārda nesošiem, virtuves piederumiem un arī pesto. Un, ja tomēr jūs gribat zināt ko var no ķirbja, tad „Absolūts ēd” ar to dara visu – pilda, spiež sulu, taisa cepumus un pankūkas, cep kūkas un vāra zupas.
Ābolu sacepums ar vaniļas mērci
Runā, ka šogad ir slikta ābolu raža, tāpēc tāds rudenīgs ēdiens kā ābolu sacepums, varētu būt īsta delikatese. Blogs „Aijas lietas” sevi pozicionē kā rokdarbu vietni, bet kas gan cits ir ēdienu gatavošana. Ābolu sacepums ar vaniļas mērci nāk no 1987. gadā izdotas grāmatas „Latviešu ēdieni.” Gadījumā, ja šim ēdienam paliek pāri vaniļas mērce, tad to var izmantot citā piedāvātā receptē – biezpiena sacepums ar vaniļas mērci.
Kad ledusskapī var pakārties žurka
Par manu iepirkšanās veidu mēdz teikt, ka es gatavojoties karam, bet izrādās, tā nav tikai tāda vīriešu vājība. „Laumas pieraksti” pat veselu sadaļu izveidojusi ar pārtikas produktiem, kurus var ilgi uzglabāt un respektīvi – pirkt daudz. Šis blogs priekš manis pretendē uz septembra jaunumu un tajā vēl var atrast banānu-karameļu kūku un iepirkšanās padomus.
„Garšvielas un zaļumi ir garšas un gaumes lieta,” bet kā saka „maltīte,” šādā tradicionālā ēdienā zaļumi labi atsvaidzinās gaļu, ar kuru tiek pildīta paprika. Šajā blogā ir gan tradicionāli ēdieni, gan pavisam pie mums neierasti. Piemēram, kalmāru pasta. „maltīte” septembrī pievērsusies brūkleņu un kūku tēmai, jo atrodamas pat divas dažādas kūkas no brūklenēm – mammas jaunā brūkleņu kūka un brūkleņu ātrā kūka. Populāro pavāru recepšu atkārtotāji var iepazīties Jamie Oliver Marakešā taisītu vistu. Ēd kopā ar kuskusu un esot garda.
Visvairāk no cepumiem man garšo tie kas taisīti uz auzu pārslu bāzes. „Meklējot priekus” piedāvā tādus kopā ar banāniem. Arī šo blogu ir skārusi ķirbju apsēstība, un pamatoti varētu septembri uzskatīt par kulinārijas blogu ķirbju mēnesi. „Meklējot priekus” ķirbim pieiet no citas puses un pasniedz to ceptu ar brinzas sieru, ar garžvielām, ar sezamu un nosacītā Vidusjūras gaumē. Vēl man interesantas šķita skones.
Cūkgaļas karbonādes ar alū karamelizētiem sīpoliem
„Receptes ar podziņu” zina, kas ir vajadzīgs vīrietim tuvojoties ziemai – gaļa, alus un sīpoli. Vai gaumīgi to visu apvienojot vienā ēdienā. Šomēnes blogā ir daudz smalku recepšu un dziļdomīgu pārdomu. Marinēts siers iet kopā ar recepšu pārbagātību. Krēmzupa no ķiplokiem, čiabatas un riekstiem ar siera čipšiem. Kā arī divu salātu pagatavošanas savienojas ar vairākām iepriekš aprakstītām receptēm – salātos vajadzīgs ir marinēts siers un siļķe.
Bija reiz tāda nedēļa, kad trešdienā satiku Havjeru, piektdienā ēdu fajitu, sestdienā taisīju burito un saņemu kartiņu ar Teksasas čilli. Tāpēc droši vien arī Uwa tās izmēģina pie sevis. Viņa tās taisa ar malto gaļu, konservētu kukurūzu un avokado. Interesanti ir lasīt par ajurvēdiskā saldējuma kulfi pagatavošanu un kokosriekstu kūka bez olām.
Paldies, Signi! Ļoti jauks septembra apskats. Tikai maza piebildīte- Aijas lietu vaniļas mērce ir no ”Latviešu ēdieniem”, pats sacepums- mana brīva improvizācija! :) :)
es agrāk ķirbi uzskatīju par dekoratīvu priekšmetu uz vectēva skapja, kuru uz ziemas beigām nācās mest ārā. Bet šogad kaut kā sanāk sekot “meklējot priekus” un “Absolūts ēd” un rodas priekšstats, ka tas ir viens sasodīti ēdams produkts :DD
AK, Signi, man pirmo gadu ir tā, ka varu izēsties ķirbi, nerēķinot līdzi, vai labāk gatavot zupu vai izcept cepumus! Beidzot man ķirbju ir tik daudz, ka varu pagatavot visu, ko sirds vēlas. Un es jūtu, ka tā ir atkarība, gribēšu, lai tā ir katru gadu.
Bet nu bij bij arī šis tas neķirbisks. Man pašai atkārtojama recepte šķiet mans eksperiments ar ceptajiem gurķiem. http://absolutsed.blogspot.com/2010/09/cepti-pilditi-gurki.html
Visnotaļ izdevies eksperiments. :)
Garšīgi, garšīgi tie blogi mums LV. Tā tik turpināt kārdināt.
Paldies, Signi!
Esmu starā no bloga “Receptes ar podziņu”!
( http://www.viktorijapuke.blogspot.com )
Tik fantastiski garšīgus ēdienu foto līdz šim biju redzējusi tikai ārzemju žurnālos un interneta vietnēs! Bet izrādās arī Latvijā cilvēki māk ne tikai uzrakstīt, bet arī nobildēt tā, ka siekalas saskrien mutē! Paldies! Ar tavu starpniecību esmu uzzinājusi jaunu blogu kuru apmeklējot no vizualizācijas snieguma var gūt baudu un pakaitināt savas garšas kārpiņas.