Laša un garneļu tarts
Recepte bez stāsta, ir tas pats kā recepte bez paša ēdiena. Bet ēšana bez ģimenes un draugiem ir un paliek tikai ēdiena uzņemšana. Nedēļas nogalē tika ievēroti gandrīz visi pareizas ēšanas likumi. Tika maksāts daudz, ēsts maz un ēšana notika tik pat ilgi cik pagatavošana. Pie galda un lielā pulkā, kā arī pārkāpjot visus likumus – izdzertā Havjera Garsijas ieteiktā tekila, citrona pudiņa pagatavošanas nianses, ļauj apzināt tikai bildēs (tāpēc par to citā ierakstā).
Katram ēst gatavotājam ir savs mazais mērķis – ko tad pagatavot. Šādā ziņā tarts, vai vienkāršāk runājot pīrāgs, bija mans mērķis. Rimi, pa uzlīmēm iegādātā, pīrāgu pamatnes forma pati gandrīz iekrita rokās un nepacietīgi gaidīja savu kārtu. Smilšu mīklas tika veikalos pārcilātas un atpakaļ noliktas. Žurnālos un blogos ēdienu taisītāji savām fantāzijām neļāva rimties, eksponējot tartus un kišus visās varavīksnes krāsās. Saldus un sāļus, apaļus un kantainus. Ar augļiem, riekstiem un putukrējumu. Olu, sieru un tomātiem.
Draugu piedāvājums rīkot kopīgas pusdienas un gavēņa laiks lika atvērt zivju grāmatu. Pagatavotā garneļu biezeņzupa no šīs grāmatas, pusdienu maltītes idejas meklējumus uzreiz pārcēla prom no zupām. Uzkodas un salāti nelikās šādām grandiozām pusdienām cienīgs mērķis (draugu šefpavārs pieteicās gatavot iepriekšminēto citrona pudiņu) un grāmata neviļus atšķīrās pie tieši tā kas bija jāgatavo – laša un garneļu tarta. Un visu kā pienākas. Paštaisītas smilšu mīklas pēc angļu modes, ar nu pat iegādāta naža filejētu lasi un svaigiem lapu salātiem.
Tartam pats galvenais ir smilšu mīkla. Esot divi gatavošanas veidi. Pēc franču modes sanāk pâte brisée, kur mīksts sviests, sāls, cukurs un ola tiek saputots, un tad pievienots miltiem. Angļi savukārt savējo smilšu mīklu sauc par shortcrust pastry un aukstu kapātu sviestu pievieno miltiem, tad olu un sāli, un pēc tam šķidrumu pievieno pēc vajadzības. Vienalga kādu metodi izmanto, mīklai jāsanāk trauslai, irdenai un drupačainai. Es pats gatavoju pēc „Garšīgs” (augusts 2009) publicētas receptes.
Smilšu mīkla
*) 300g miltu
*) ½ tējk. sāls
*) 150 g sviesta
*) 1 ola
*) 1 ēdk. piena
Pagatavošana:
*) izsijātus miltus sajauc ar sāli un aukstu sviestu pierīvē uz rīves klāt
*) visu mīca tik ilgi, kamēr sanāk drupačas
*) pievieno olu un cenšas dabūt mīklu vienā gabalā, un ja tas izdodas, tad piens var nebūt vajadzīgs
*) līdz ko tas izdodas uzreiz pārtrauc mīcīšanu un ievieto uz pusstundu ledusskapī
Smilšu mīklu var izmantot nenormāli daudzos veidos, gan sāļiem pīrāgiem, gan saldām kūkām, cepumiem un uzkodām. Pats labākais, ka šī mīkla ir ļoti vienkārši pagatavojama un ilgi sasaldēta uzglabājama.
Laša un garneļu tartam ir vajadzīgs lasis un garneles. Olas, saldais krējums, piens un dilles. Gadījumā, ja vēlas ietaupīt, tad mierīgi garneles var aizstāt ar vēl lasi, vai jebkuru citu balto zivi. Bet vispār, tartam ir ļoti laba īpašība – tur var likt iekšā jebko, kas tavuprāt sader kopā. Šo no Versaļas nākošo ēdienu var notiesāt uzreiz siltu, bet arī nākamajā rītā tas garšo lieliski. Laša gabali sulīgi, garneles piedod garšas nianses un ola ar saldo krējumu smilšu mīklas formā visu satur kopā kā kūku griežamā pīrāgā.
Laša un garneļu tarts
*) iepriekšminētais mīklas daudzums
*) 225g gabalos sagriezta laša fileja
*) 225g vārītas un tīrītas garneles
*) divas olas un divi olu dzeltenumi
*) 150ml saldais krējums
*) 200ml piens
*) dilles, paprikas pulveris, sāls un pipari
Pagatavošana:
*) mīklu izliek pannā (tā no Rimi akcijas der lieliski, lai arī oficiālā pamācībā runā par mazāku pannu) un vēl uz brīdi atdzesē
*) 180*C uzsildītā cepeškrāsnī cep mīklu trīsdesmit minūtes līdz brūna. Šis ir tas brīdis kas man visvairāk patīk, jo mīklu cep kopā ar pupām, kas neļauj mīklai pacelties. Ieklāj mīklu, uzliec virsū cepampapīru un ieber pupas, zirņus vai jebko kas smuki pieguļ. Esot pat speciālas keramiskas pupas šādai cepšanai un nosaukums – blind-baking.
*) pannā ievieto laša gabalus ar garnelēm un pārkaisa ar papriku
*) samaisa kopā olas, saldo krējumu, pienu, dilles un visu sasāla un sapiparo pēc garšas
*) ielej pie laša un garnelēm un 160*C cep vēl 40 minūtes (skatās kamēr neredz vairs pa virsu šķidrumu)
P.S. Havjers Garsija iesaka dzert tekilu ļoti garā pudelē, kura noteikti ir nopērkama SKY veikalos. Saucas Tequila Corralejo.
burvelīgi :)
šo ogumājās noteikti izmēģinās.